Pěstujeme jedlé květiny, které slouží k obohacení slaných i sladkých pokrmů a nápojů v přírodním, kandovaném nebo krystalizovaném stavu.
Tyto delikátní a chutné květy obsahují mnoho tělu prospěšných látek a navíc můžou proměnit obyčejné dezerty, poháry, zákusky, ale i polévky, saláty a nápoje v nádherná a neodolatelná umělecká díla.
Kandované květy a lístky jsou vyrobeny ze skutečných čerstvých jedlých rostlin, cukru a bílku. Mají plné a syté barvy, proto jsou ideálním doplňkem ke zdobení jakýchkoliv pokrmů.
Udržujte tuto křehkou krásu ve vzduchotěsné nádobě, nikdy by se neměly skladovat v ledničce. Využijte svou fantazii a zapojte svou tvořivost při začleňování těchto neobvyklých chutí, vůní a tvarů do Vašich kulinářských výtvorů.
S květinami je to podobně jako s houbami. Některé jsou jedlé, některé jsou nejedlé, ale nejsou jedovaté a některé jsou jedlé jen jednou :).
Mezi jedlé květy patří:
fialky, macešky, sedmikrásky, pampelišky, růže, brutnák, měsíček, řebříček, petrklíč, jitrocel, šeřík, pupálka, slézovec, květy ovocných stromů, hloh, bršlice, černý bez, svízel, lípa, řeřišnice, ptačinec, monarda, divizna, hluchavka, kopretina, popenec, plicník, jahodník, echinacea, pomněnka, ibišek, jiřina, laskavec, lichořeřišnice, denivka, vlčí mák, begónie, slunečnice, karafiát, aksamitník, dýňový květ, fuchsie, artyčok, frézie, kartámus, květ pažitky, heřmánek, mateřídouška, jasmín, máta, len, hledík, zavinutka, rozrazil, zlatoočko, pupálka, sléz, slézová růže, topolovka, zvonek, jetel, aksamitník, gladiola, orchidej, chrpa, apod.
Každá má svou specifickou chuť a proto se hodí k různým účelům.
Nikdy nekonzumujte:
muškát, narcis, lobelku, konvalinku, sasanku, pryskyřník, orlíček, květ šalvěje, verbenu, hrachor, oleandr, kvetoucí tabák, mák setý, azalku, rododendron, kalu a některé exotické květy.